Ziua mondială a sănătății este sărbătorită în
fiecare an pe 7 aprilie. Tema pentru Ziua mondială a sănătății din 2015 este
axată pe siguranța alimentației, potrivit site-ului dedicat zilei, întrucât
bolile transmise prin alimente fac anual 2.000.000 de victime, dintre care o
proporție însemnată sunt copiii. Prin sloganul „De la fermă până în farfurie,
Mâncarea sigură să fie” Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a propus să
evidențieze atât provocările, cât și oportunitățile care decurg din siguranța
alimentelor.
Consumul de alimente proaspete sau gătite joacă un
rol deosebit de important în orice națiune. Potrivit OMS, alimentele pot conține
bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice care sunt responsabile
pentru aproximativ 200 de boli, de la boala diareică acută și până la cancer.
Din aceste motive se impune un consum de alimente sigure, sănătoase și
hrănitoare, pentru a ne bucura de un stil de viață sănătos și activ.
Alimentele pot fi contaminate în orice moment al
producției și distribuției, dar responsabilitatea primară le revine
producătorilor de alimente. Nu toți preparatorii și consumatorii înțeleg să
adopte practicile igienice de bază când cumpără, vând sau prepară alimentele,
pentru a-și proteja sănătatea personală, respectiv pe cea comunitară.
Bolile transmise prin alimente pot influența
dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor
naționale, a turismului și comerțului. Tema acestui an este, astfel, de maximă
importanță pentru toți oamenii de pe planetă și pentru multe părți interesate,
incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum și agențiile
interguvernamentale.
Anul acesta, OMS a dorit să transmită cinci mesaje
cheie :
·
„Păstrați curățenia!”
·
„Separați alimentele gătite de cele crude!”
·
„Gătiți cât mai bine alimentele!”
·
„Păstrați alimentele la temperaturi sigure!”
·
„Folosiți surse de apă și materii prime sigure!”.
În România, campania de celebrare a Zilei mondiale a
sănătății este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de
Sănătate Publică, iar la nivel județean, de către direcțiile de sănătate
publică. De Ziua mondială a sănătății 2015, care se înscrie în „Săptămâna
Altfel” organizată în instituțiile de învățământ, sunt programate foarte multe
activități în școli și grădinițe cu scopul de a aduce în atenția copiilor
reguli legate de igienă, cum ar fi spălatul pe mâini sau prepararea alimentelor,
mai ales a celor cu potențial de a transmite boli.
În 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a
găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia
s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie al fiecărui an, a Zilei mondiale a
sănătății, zi care s-a marcat din 1950. OMS este o instituție specializată a
Națiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu